Klassieke talen

Ben je geïnteresseerd in talen, geschiedenis of kunst? Lees je graag verhalen over Romeinen en Grieken? Heb je zin om te ontdekken hoe een taalsysteem is opgebouwd? Dan is klassieke talen ongetwijfeld een geschikte richting voor jou!

Latijn

Je hoeft geen bolleboos te zijn om Latijn te studeren: enige intelligentie, een portie gezond verstand en een dosis doorzettingsvermogen volstaan om deze boeiende richting te volgen. Wat je later ook zal studeren, de vaardigheden die in deze lessen aangeleerd worden, zijn van onschatbare waarde: het memoriseren, analyseren en probleemoplossend denken zullen in het hoger onderwijs heel goed van pas komen. Je zal ook merken dat het Latijn de basis vormt voor vele moderne talen en je leert hoe die oude Romeinse cultuur een stempel drukte op onze westerse beschaving.

Je krijgt dezelfde leerstof als in de moderne, enkel het vak Latijn komt erbij. Deze richting bereidt je voor op het tweede jaar Grieks-Latijn of Latijn. Je kan alle richtingen uit in het tweede jaar.

Keuzevak

In het eerste jaar kan je kiezen uit 3 projecten: ARTS, SPORT of STEM. We zorgen zo op een creatieve manier (via sport, muziek, toneel of techniek) voor een extra uitdaging.

Voor het project SPORT trekken we naar het sportcomplex van Sport Vlaanderen Brugge (Julien Saelens). Doel is kennis maken met andere sporten die niet in de L.O.-les aan bod komen. Beweging speelt een centrale rol in een gezonde levensstijl, zeker ook bij jongeren. We willen dit stimuleren door de mogelijkheid te bieden om meer sport te beleven.

In het project STEM krijg je de mogelijkheid om wat je in wiskunde, aardrijkskunde of natuurwetenschappen gezien hebt, ook daadwerkelijk toe te passen. Vanuit een onderzoeksvraag word je uitgedaagd om een oplossing te vinden. Je ziet hoe de theorie in concrete toepassingen aan bod komt. Werken met een 3D-printer, drones, … zijn elementen van dit project.

In het project ARTS wordt creatief gewerkt rond beeldende kunsten, woordkunst en drama. Naast de lesuren muziek en beeld uit de basisvorming kies je voor een module beeldende kunsten en een module woordkunst & drama. In beeldende kunsten kan je volop experimenteren en leer je verschillende technieken aan. In woordkunst & drama ligt het accent op voordracht, improvisatie en toneel. We wonen een toneelvoorstelling bij of trekken erop uit naar een museum of tijdelijke tentoonstelling. Zelf creëren, bewondering en verwondering staan centraal. Hou je van kunst en ben je creatief? Dan is Arts iets voor jou.

Leerlab

In het leerlab zetten we je aan het werk. Terwijl je zelfstandig opdrachten maakt, observeren we en sturen we bij waar nodig: we leren je plannen, geven je tips over hoe je bepaalde leerstof kan verwerken. We leren je leren.

Daarnaast krijg je ook tijd om extra oefeningen voor Latijn of wiskunde te maken. We bieden herhalingsoefeningen én verdiepende oefeningen aan, zo kunnen we helemaal op jouw maat werken.

We maken ook ruimte voor informatieve momenten of een klasgesprek. De titularis brengt info over komende activiteiten, polst naar welbevinden en luistert naar wat er in de klasgroep leeft.

1A Klassieke talen 32 lesuren
Aardrijkskunde 2
Artistieke vorming – beeld 1
Artistieke vorming – muziek 1
Engels 1
Frans 3
Geschiedenis 1
Godsdienst 2
ICT 1
Keuzevak SPORT, STEM of ARTS 1
Latijn of Latijn-CLIL 4
Leerlab 1
Lichamelijke opvoeding 2
Natuurwetenschappen 2
Nederlands 4
Techniek 2
Wiskunde 4

Zin in een extra uitdaging?

Je kan de lessen Latijn in de eerste graad ook volgen in het Frans. De verwantschap tussen beide talen leent zich daar uitstekend toe. Bij het leren van de Latijnse woordjes zie je ook onmiddellijk de band met de Franse woorden. Het ontdekken van de verbanden in grammaticale termen en syntaxis van beide talen kan alleen maar versterkend werken voor beide vakken.

SJH brochure

Benieuwd naar alle informatie op één plaats?
Doorblader onze schoolbrochure ook digitaal.