Content and Language Integrated Learning

CLIL-lessen zijn bij ons zeker een optie! De afkorting CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning en is een vorm van meertalig onderwijs. Niet-taalvakken worden volgens de CLIL-didactiek onderwezen.

Dit is een werkvorm waarin het Frans of Engels als instructietaal wordt gebruikt om een ander vak te onderwijzen. CLIL verhoogt je taalvaardigheid. Door een vak in een andere taal te volgen, leer je luisteren, lezen en spreken in de vreemde taal. Twee vliegen in één klap: je leert actief een vreemde taal en je verwerft je leerstof van het vak. Naast je taalvaardigheid ontwikkel je ook sterk je leervaardigheden, stimuleer je dubbele denkprocessen (inhoud en taal) en werk je aan spreekdurf.

Bij ons op school worden volgende opties aangeboden:

  • eerste jaar: Klassieke talen (Latijn) in het Frans;
  • tweede jaar: Latijn in het Frans / geschiedenis in het Engels / economie en mens en samenleving in het Engels (voor de leerlingen van de basisoptie moderne talen en wetenschappen);
  • derde jaar: aardrijkskunde, geschiedenis en ICT in het Engels;
  • vierde jaar: aardrijkskunde, geschiedenis en chemie (2 uur) in het Engels;
  • vijfde en zesde jaar: chemie (zesde jaar) in de studierichting met de pool wetenschappen in het Engels en lichamelijke opvoeding in het Engels (op voorwaarde dat de volledige lesgroep die keuze maakt).

Het is uiteraard ook steeds mogelijk om dezelfde richting zonder CLIL te kiezen. 

Benieuwd naar wat CLIL nu precies is? Check het filmpje waar onze leerlingen zelf uitleggen hoe ze die lesaanpak nu precies ervaren!