Moderne talen en wetenschappen

De basisoptie moderne talen en wetenschappen bereidt je voor op één van de volgende ASO-studierichtingen of doorstroomrichtingen economische wetenschappen, humane wetenschappen, moderne talen, natuurwetenschappen of sportwetenschappen. Een oriëntering naar een studierichting in de tweede graad met een dubbele finaliteit (KSO- of TSO-studierichting) behoort ook tot de mogelijkheden.

Leerlab

In de basisopties klassieke talen Latijn en Moderne talen en wetenschappen voorzien we 2 uren leerlab.

  • In ons leerlab zetten we je aan het werk. Terwijl je je opdrachten maakt, observeren we en sturen we bij waar nodig: we leren je plannen, geven tips over hoe je bepaalde leerstof kann verwerken, we leren je leren.
  • Je maakt voor de hoofdvakken wiskunde en Frans oefeningen op maat.
  • Voor de basisgroep zijn er herhalingsoefeningen over de basisleerstof. Kleine groepjes kunnen apart genomen worden om te remediëren indien nodig.
  • Een andere groep krijgt taken en opdrachten waarbij de basisleerstof ingeoefend wordt aan de hand van nieuwe contexten en toepassingen.
  • Wie de basis al voldoende beheerst, krijgt nieuwe uitdagende leerstof.

Leerlingen die extra uitdaging nodig hebben, krijgen zo uitbreiding of verdieping. Andere leerlingen krijgen basisleerstof: er is tijd om extra oefeningen te maken of extra uitleg te krijgen.

Keuzevak

In het keuzevak kun je kiezen uit vijf projecten: ARTS, DIGI, SOCIO, SPORT en STEM. Deze projecten zijn erop gericht om talenten te ontdekken en creatief aan de slag te gaan, zonder dat voorkennis uit het eerste jaar vereist is. Ze bieden uitdagingen die bijdragen aan zowel persoonlijk welzijn als een brede algemene vorming.

  • SOCIO: Je verdiept je in maatschappelijke thema’s zoals armoede, vluchtelingen, klimaatverandering en sociale ongelijkheid. Door middel van praktische activiteiten zoals vrijwilligerswerk, EHBO en campagnes, leer je hoe je een verschil kan maken in de samenleving.
  • DIGI: Hier leer je probleemoplossend en onderzoekend denken door te programmeren. Je bouwt stap voor stap je eigen game, website en app, en ziet direct de toepassing hiervan in het dagelijks leven. Het ontwikkelen van deze vaardigheden is nuttig voor zowel het programmeren als andere vakken.
Basisvorming 27 lesuren
Aardrijkskunde 1
Artistieke vorming – muziek 1
Engels 2
Frans 3
Geschiedenis 2
Godsdienst 2
Keuzevak 1
Leerlab 2
Lichamelijke opvoeding 2
Natuurwetenschappen 1
Nederlands 4
Techniek 1
Wiskunde 4
Basisoptie 5 lesuren
Economie 1
Moderne talen 2
Wetenschappen 2

Zin in CLIL?

De afkorting CLIL staat voor “Content and Langauge Integrated Learning” en is een vorm van meertalig onderwijs. Niet-taalvakken wordens volgens de CLIL-didactiek onderwezen.

Je kan de lessen economie, geschiedenis en mens & samenleving in het Frans volgen.

SJH brochure

Benieuwd naar alle informatie op één plaats?
Doorblader onze schoolbrochure ook digitaal.
Beschikbaar medio januari 2025.