Keuzevak in de derde graad

Duits (5de jaar)

Voor studierichtingen zonder moderne talen. Focus op het oefenen van vaardigheden, vooral spreken in concrete alledaagse situaties. We werken aan lezen/luisteren, los van handboek en aansluitend bij actualiteit en eigen leefwereld. Verwacht geen klassieke les, je gaat zelf aan de slag om de basiskennis van de Duitse taal verder op te doen. Duits is belangrijk bij heel wat hogere studies én later op de arbeidsmarkt.

Maatschappij & media (5de jaar)

Leerlingen worden ondergedompeld in de (politieke) actualiteit. Ze leren kritisch omgaan met media, een eigen mening formuleren en op een constructieve wijze debatteren. Deze vaardigheden worden toegepast in het internationaal uitwisselingsproject European Youth Parliament of bij de voorbereiding van een groot actueel debat.

Ondernemen (6de jaar)

Het vak ondernemen houdt in dat we de theorie omzetten in de praktijk. Dit uit zich in het opstellen van een ondernemingsplan enerzijds en het opstarten van een minionderneming anderzijds. In verdere studies wordt dit gezien als een ondernemersvaardigheid. Deze vaardigheden mogen economen in wording absoluut niet ontbreken.

Psychologie (6de jaar)

In de module psychologie maak je kennis met de basisideeën en theoretische modellen uit het vakgebied van de psychologie. Je krijgt een inleiding in de ontwikkelingspsychologie, sociale psychologie, persoonlijkheidspsychologie en gedragspsychologie. We koppelen theoretische inzichten aan praktijkgerichte casussen. We bieden ook een introductie in de grondhouding en basisvaardigheden eigen aan beroepsprofielen die zich bezighouden met de mens als holistisch wezen.

Spaans

Zin om de Spaanse taal te ontdekken? Gekruid met een snuifje Spaanse cultuur? Het hoofddoel van het keuzevak Spaans is basiscommunicatie (lezen, schrijven, luisteren, spreken) in het Spaans. Er wordt gewerkt naar een presentatie.

Vrijwilligerswerk in Integraal (5de jaar)

Wil je kennismaken met onderwijs? Dan krijg je via dit keuzevak de kans om je eerste stappen te zetten in de praktijk van het lesgeven. Integraal vzw is een vrijwilligersorganisatie die huiswerk- en studiebegeleiding biedt aan kwetsbare kinderen. Met jouw inzet help je de kinderen zelfstandig studeren terwijl je zelf ook leert opvoeden en onderwijzen. Integraal bevindt zich op een vijftal minuten wandelen van onze school. Op een afgesproken aantal dagen ga je telkens anderhalf uur als vrijwilliger aan de slag. Je leert ook om een educatief spel in elkaar te steken, om dan uiteraard ook met de kinderen uit te proberen.

Wetenschappen

Doel van het keuzevak wetenschappen is voorbereiden op verschillende toelatingsproeven (geneeskunde, tandheelkunde of dierengeneeskunde). We beogen een verhoogd inzicht in het oplossen van complexe en inzichtelijke oefeningen waar in het gewone lessenpakket onvoldoende tijd voor is. Bovendien nemen de leerlingen ook deel aan de olympiades.

Vijfde jaar

  • Verdiepende oefeningen maken op kennis uit tweede en derde graad
  • Oefeningen olympiades 2 graad herhalen als leidraad, om op te bouwen naar de moeilijkere oefeningen van vorige toelatingsexamens.
  • Gedifferentieerd werken volgens noden leerlingen
  • Leerstof aanvullen voor sommige deelgroepen.
  • Daarbij kunnen de leerlingen al een eerste keer meedoen met het proefexamen

Zesde jaar

  • Verdiepende oefeningen maken op kennis uit 3e graad
  • Leerstof aanvullen voor sommige deelgroepen.
  • Clear: communicatievaardigheden
  • Vaardig: competenties oefenen (lezen wetenschappelijke artikels, oefenen begrippen en grafieken)

Wiskunde

Voor studierichtingen met de pool wiskunde. Wie kiest voor het keuzevak wiskunde, kiest voor extra wiskunde waarin de leerinhouden van de “8 uur wiskunde” worden aangeboden. In het vijfde jaar wordt dit georganiseerd in één uur keuzevak en één uur (van de 6 lestijden) differentiatie. In het zesde jaar zijn dit twee extra uur van het keuzevak.

Vijfde jaar

  • kegelsneden: redeneren en bewijzen opstellen, problem solving skills binnen wiskundige context, verschillen en verbanden tussen gelijkaardige concepten doorzien, toegepaste wiskunde belangrijk voor o.a. handels- en burgerlijk ingenieur.
  • vectorruimten: abstract redeneren, concepten veralgemenen, verbanden zien, zuivere wiskunde ter
    voorbereiding van o.a. ingenieur-, fysica- en wiskundestudies.

Zesde jaar

  • groepentheorie: belangrijk domein binnen de zuivere wiskunde (+ toepassingen in de informatica)
  • krommen: nieuwe manier om krommen te modelleren;
  • reeksen: functies benaderen door veeltermen.