STEM

Op Sint-Jozef Humaniora willen we alle leerlingen de kansen geven die ze verdienen. Naast een zeer kwalitatieve Klassieke Pool (Latijn/Grieks) en een uitdagende economische richting, vinden ook sterk wetenschappelijk gerichte leerlingen bij ons hun gading.

In de eerste graad voorzien we in heel wat STEM-activiteiten:

  • lessen techniek, natuurwetenschappen en wiskunde;
  • in het keuzegedeelte is er STEM (in het eerste jaar 1 of 2 lestijden per week en in het tweede jaar 2 lestijden tweewekelijks);
  • Leerlingen van de eerste graad met een gezonde interesse voor techniek kunnen tussen de middag op maandag inschrijven voor T4U: onze plaatselijke techniekclub. De kostprijs hiervoor bedraagt €10. Je kunt er LegoMindstorms programmeren, leren vliegen met drones, programmeren met Scratch, kasten ontwerpen en bouwen, … onder de deskundige leiding van de gemotiveerde leerkrachten. Een portie basiskennis, een flinke scheut creativiteit en veel doorzettingsvermogen leiden er tot indrukwekkende resultaten.
  • werkgroep Natuur & Wetenschap (alle leerlingen van het eerste tot en met het derde jaar kunnen op geregelde tijdstippen (7 à 8 keer per jaar) intekenen voor een activiteit op school (op woensdagmiddag) of een excursie (op zaterdag).
  • diverse vakexcursies wetenschappen

Op Sint-Jozef Humaniora kunnen dus alle leerlingen van de eerste graad (ook leerlingen die kiezen voor Klassieke talen) deelnemen aan de STEM-activiteiten. Omdat we op het vlak van STEM-activiteiten een voortrekkersrol spelen werd Sint-Jozef Humaniora officieel lid van de STEM-academie (meer info hier), een label waarop we als school best trots zijn.

Daarnaast zijn we in de tweede graad in de studierichting Wetenschappen een proefschool voor het project STEM@SCHOOL. Binnen dit programma kunnen we trapsgewijze en onder academische begeleiding (meer info: hier)  jongeren meer bewust te maken van de maatschappelijke relevantie van wetenschappen en techniek. Wiskunde en wetenschappen worden nog veel meer dan vroeger geïntegreerd. Op die manier hopen we de sterkste leerlingen wetenschappen nog meer kansen te geven om door te groeien tot bijvoorbeeld ingenieur.

In de derde graad wordt dit programma vervolgd in de richting wetenschappen-wiskunde (5e jaar). Die leerlingen krijgen allemaal 1 uur STEM. In het zesde jaar wordt de STEM-aanpak geïntegreerd in het vak onderzoekscompetenties.

Niet onbelangrijk: alle wetenschapslokalen op school werden het voorbije decennium volledig gerenoveerd en zijn dus helemaal klaar voor de toekomst. Kom gerust even verifiëren op onze infodag!