Keuzevak in de derde graad

Actua (5de jaar)

We leven in boeiende, maar turbulente tijden. Het nieuws en sociale media overspoelen ons met crises, oorlogen en opvallende leiders. Het is soms moeilijk om alles te blijven volgen. In het keuzevak ACTUA nemen we daarom wekelijks de tijd om in te zoomen op enkele actuele gebeurtenissen en deze kritisch te analyseren. We beperken ons niet tot bespreken, maar gaan ook actief aan de slag: we vormen meningen, debatteren en leren nieuwsfeiten helder samenvatten. Dit vak is een aanrader voor iedereen die wil begrijpen wat er in de wereld gebeurt én daarover wil meedenken.

Creatief lab (5de jaar)

Het creatief lab biedt je een blik op kunst en jezelf. Heb je interesse voor kunst binnen en buiten Brugge? Via dit keuzevak krijg je de kans tentoonstellingen te bezoeken en op ontdekking te gaan bij enkele Brugse creatievelingen. Daarnaast ga je zelf ook creëren met verschillende technieken. Bovendien krijg je ook enkele beginselen van de kunstgeschiedenis aangeboden. (Nog onder voorbehoud: we kijken ook of we hier ook een ondersteuning van het Noordzandnieuws kunnen integreren).

Yoga (5de jaar)

In deze lessenreeks maak je kennis met vinyasa yoga. Dit is een dynamische vorm van yoga die de houdingen en bewegingen koppelt aan de ademhaling, bekend onder de naam ‘flow’. Misschien heb je al eens een zonnegroet gedaan? Door yoga te beoefenen bouw je op een veilige en gezonde manier kracht op in al je spieren en word je een stuk leniger. Elke les eindigt met een heerlijke ontspanning.

Ondernemen (6de jaar)

Het vak ondernemen houdt in dat we de theorie omzetten in de praktijk. Dit uit zich in het opstellen van een ondernemingsplan enerzijds en het opstarten van een minionderneming anderzijds. In verdere studies wordt dit gezien als een ondernemersvaardigheid. Deze vaardigheden mogen economen in wording absoluut niet ontbreken.

Psychologie (6de jaar)

In de module psychologie maak je kennis met de basisideeën en theoretische modellen uit het vakgebied van de psychologie. Je krijgt een inleiding in de ontwikkelingspsychologie, sociale psychologie, persoonlijkheidspsychologie en gedragspsychologie. We koppelen theoretische inzichten aan praktijkgerichte casussen. We bieden ook een introductie in de grondhouding en basisvaardigheden eigen aan beroepsprofielen die zich bezighouden met de mens als holistisch wezen.

Spaans

Zin om de Spaanse taal te ontdekken? Gekruid met een snuifje Spaanse cultuur? Het hoofddoel van het keuzevak Spaans is basiscommunicatie (lezen, schrijven, luisteren, spreken) in het Spaans. Je leert de basis van het Spaans zodat je op het einde van de cursus jezelf en je familie kan voorstellen, naar de winkel kan gaan, de weg vragen en uitleggen, een stad beschrijven, op zoek gaan naar een verblijf, over je hobby’s vertellen. We proberen op een aangename manier en gericht op het praktische en communicatieve een basis Spaans op te bouwen.

Wetenschappen

Doel van het keuzevak wetenschappen is voorbereiden op verschillende toelatingsproeven (geneeskunde, tandheelkunde of dierengeneeskunde) of ijkingsproeven. We beogen een verhoogd inzicht in het oplossen van complexe en inzichtelijke oefeningen waar in het gewone lessenpakket onvoldoende tijd voor is. Bovendien nemen de leerlingen ook deel aan de olympiades.

Vijfde jaar

  • Verdiepende oefeningen maken op kennis uit tweede en derde graad
  • Oefeningen olympiades 2 graad herhalen als leidraad, om op te bouwen naar de moeilijkere oefeningen van vorige toelatingsexamens.
  • Gedifferentieerd werken volgens noden leerlingen
  • Leerstof aanvullen voor sommige deelgroepen.
  • Daarbij kunnen de leerlingen al een eerste keer meedoen met het proefexamen

Zesde jaar

  • Verdiepende oefeningen maken op kennis uit 3e graad
  • Leerstof aanvullen voor sommige deelgroepen.
  • Clear: communicatievaardigheden
  • Vaardig: competenties oefenen (lezen wetenschappelijke artikels, oefenen begrippen en grafieken)

Wiskunde

Voor studierichtingen met de pool wiskunde. Wie kiest voor het keuzevak wiskunde, kiest voor extra wiskunde waarin de leerinhouden van de “8 uur wiskunde” worden aangeboden. In het vijfde jaar wordt dit georganiseerd in één uur keuzevak en één uur (van de 6 lestijden) differentiatie. In het zesde jaar zijn dit twee extra uur van het keuzevak.

Vijfde jaar

  • kegelsneden: redeneren en bewijzen opstellen, problem solving skills binnen wiskundige context, verschillen en verbanden tussen gelijkaardige concepten doorzien, toegepaste wiskunde belangrijk voor o.a. handels- en burgerlijk ingenieur.
  • vectorruimten: abstract redeneren, concepten veralgemenen, verbanden zien, zuivere wiskunde ter
    voorbereiding van o.a. ingenieur-, fysica- en wiskundestudies.

Zesde jaar

  • groepentheorie: belangrijk domein binnen de zuivere wiskunde (+ toepassingen in de informatica)
  • krommen: nieuwe manier om krommen te modelleren;
  • reeksen: functies benaderen door veeltermen.